Followers

Wednesday, December 1, 2010

jadi pendengar yang setia pun ada negativenya?

apsal ek?

pendengar yang setia bagi aku mestilah seorang yang boleh dipercayai.. muka pulak mestilah ala2 caring.. bila dengar kita bercerita penuh penghayatan..100 persen dia kasi focus kat kita











tapi sedar tak kita.. bila dah jadi pendengar yang setia ni.. kompemla kita akan didekati dengan member2 yang ada masalah.. kalau bukan masalah family.. mungkin member ko dengan member ko yang lain..
tak mustahil bila dah jadi pendengar yang setia ni mungkin ko dapat menjernihkan hubungan yang yang sedia keruh...
{positive}!!!

tapi bagi aku...
pendengar yang setia ni boleh diketegorikan kepada beberapa puak...

pertama...














pendengar yang rasional..
rasional maksud aku adalah bila apabila dia mendengar sesuatu yang diceritakan oleh member2 dia.. dia tak kan cepat untuk membuat kesimpulan.. kalau boleh dia mahu kepastian dari kedua belah pihak.. kalau nak kasi nasihat pun.. bukan mengikut emo member..
contoh la kan...
"tipah... dengar la nih aku nak cite..."(sambil menangis teresak2)
"awatyer bedah..."
"si Saudah tu hah.. dia tu dah la. ... blablablablabal.... aku geram kau tau..blablabla....."
"betul ke ni bedah..ko dah pastikan betul2.. ko jangan... nanti jatuh fitnah ko kene.. blablabla.."
nasihat pe yang patut...
lebih kurang macam tu la....

kedua..

golongan pendengar setia yang sentiasa support
aku rasa ramai yang suka meluahkan perasaan kat golongan nih.. sebabnya bila kita cerita apa2 pun .. kompem dorang suport... memang kalau berkongsi cerita dengan golongan yang satu lagi nih memang ko rasa macam "oh leganya...dah lepas geram dendam kesumat blablabla..."
member2 yang termasuk dalam golongan ni kadang2 boleh percaya..kadang2 tak....










ketiga

golongan pendengar setia yang lalang

wohhhh.... yang nih ko kene elakkan.. jangan lah buat perangai macam golongan nih... kat depan kita memang suci habis.. memang suport.. kat belakang... hambik ko.. die sembur habis... aku rasa puak ni walau mereka boleh jadi pendengar yang setia tapi hati2 .. takut porak poranda hidup korang semua.. sapa yang susah.?? diri sendiri jugak kan... dorang nih ibarat macam kita main telinga bekarat tuh.. ala.. yang main past2 "ayat" kat telinga sorang2 .... aku main permainan tu time perkhemahan darjah 6.. heheh.... tapi matlamat time aku main tu lain la dari perkara diatas.. matlamat yer positive..











tapi kalau cara selamat nak simpan rahsia nak luahkan perasaan.. aku rasa orang paling layak mak ayah korang la kot.. tapi jangan pendam.. serius aku larang habis2.. sebab pe? sebabnya... kalau pendam nanti diri sendiri yang sakit...
*aku dah buat dah.. so jangan buat macam aku..

okeh ni sikit tips...
nak jadi seorang pendengar yang setia,,,
 1... bila kita berhadapan dengan member yang nak luahkan perasaan kat ko.. sila duduk dengan betul... mata ke mata tu penting...

2....tumpuan sepenuhnya..jangan la member cerita... korang sebok tengok cerita naruto dekat tv ...

3....kalau boleh...jangan menyampuk bila die tengah berasap2 becerita

4....tunggu turn korang pulak untuk bercakap...simpan la soklan kat kepala dulu..pastu barulah tanya apa yang tersirat tersurat kat otak ko time die dah habis  cerita...

5.... nasihat.. tu lagi penting...
kasi semnagat.. if die tgh sedih patah hati..











okeh.. bagi aku menjadi penenang ni satu kerja murni.. tapi ada batasan.. dan kene lakukan dengan ikhlas...

so korang...
korang seorang pendengar yang setia? so korang dalam puak yang mana??
atau korang memang tak suka jadi pendengar nih?

atau aku tertinggal puak2 lain??

kongsi la beb!!!

16 comments:

muhamadsufian89 said...

memang selalu jadi pendengar..ramai yg selalu mintak pendapat..mungkin sy ni boleh dipercayai kot..hehe

iszieylyanziy said...

pendengar yang setia!! hahaha,,byk gak fungsi,,tp kalau masalah yang same di utarakan berulang kali,,xsalah rasanya jadi pendengar sahaja tanpa nasihat or penyelesaian,,ngee,,by the way...nice to follow u :)

IzatyMardziah said...

hahahaha...
aq ske puak kedua bila mslh ngan bf.
tapi aq ske puak p'tama bila mslh ngan membe.


SEBAB PUAK KE-2 BLE DGN BF :
apa pun aq crta, bak kta ko dowg support kan? Klu dorg judge skalipn atau nk kta mcm2 skalipun aq lgi knl rpt guy tu drpd dorg :p


SEBAB PUAK PERTAMA BLE NGAN MEMBE :
dorg xkn ikt emosi mrh aq. n skurang2nya dorg pun xkn tmbh dosa aq trt sma kutuk membe sndiri...

hahaha... amcam?
* yg pntg point dy.. lain org len peel... kdg2 nk cya sgt dy smpn pn xblh.. sbb mnusia kdg2 tlupa jnji yg d buat utk keep rhsia tu. so, depend pd indvdu la.. bg aq, klu bsr sgt bnda tu n aq still blh keep so i'm just keep it by myself la.. :)
pling2 ssh.. aq crta kt bebear aq je.. hahaha... m'jwb x m'nidak pun x .. :))

khaifaiz said...

Penah terkena lu.. memang rapat ngan member perempuan.. apa2 masalah memang dia luahkn kt aku.. Masalah tentang pakwe dia pun luahkan kt aku.. Lepas tuh x pasal2 plak pakwe dia serang aku.. buat tuduhan aku nak rampas awek dia.. ade ke patut.. Start dari tuh aku dah malas jd pendengar dah..

nazirulhazwan~ said...

tambahan.lelaki x sesuai jd pendengar yg setia dan jgn haraplah lelaki akan jd pendengar yg setia:P

kopral-X said...

for all..betu betu betuul..btw salam kenal buat semua

cikk yaya said...

heks ,
yaya jarang jd pendengar cause yaya selalu ade probs
membe selalu jd pendengar and bg advice :)
kalo yaya jadi pendengar ,
yaya bg advice .
if tamo terima advice yaya , yaya okeyy jee ;)

Zakiah Razak said...

kte slalo jd pendengar tp kdg2 xde org lak nk tlg jd pendengar kte huhu T_T

Faizal Fredley said...

heheh...betol susah nak cari yg betol2 leh percaya...kalau silap luahkan kan naya lak..

cik miera said...

tula..nk carik pendengar setia bukan senang..kiter sendiri pun susah gak nk jd pndengar yg setia sebab kdg2 cite sama je yg dengar,,hihi

Johari Hamzah said...

i`m one of the good listener.. tpi kan.. bila time joe ada masalh.. xtahu nak luahkan dekat saper.. huhu.. sedih tul kan..

cik hani said...

saya ni pendengar yang kedua kot.hehehe.

rossoneri said...

Jadi pendengar je boleh ler,tapi kalau suruh bagi nasihat/jalan penyelesaian tu xdapat lah..biasanya bila dia tanya kita, kita tanya dia balik...sebab kebanyakan dorng yg mintak pendapat ni,jawapan tu dah ada dlm kepala,jadi bila kita bg nasihat/penyelesaian dorang bkn dengar pon,sbb jawapan tu dah ada dalam diri dorang..cuma dorang perlukan kekuatan utk keyakinan n kepastian je..

Encik MamaT said...

kalau menjadi pendengar yang setia... bg perhatian dan sedikit respon.. itu pon mungkin melegakan sedikit perasaan mereka yang meluah itu...

HaNTwO said...

pendengar yang setia??? rasanya spisis cmni dah semakin berkurangan...pendengar yang menghentam ramai la ;p

saff'sWords said...

aku bukan nak masuk bakul angkat sendiri tapi aku adalah golongan pendengar setia yang sentiasa support. ehhe

tinggal jejak je.. jangan kentut!!!