Followers

Wednesday, December 8, 2010

DIAM itu banyak maksud tersembunyi.

 ko agak.. bila orang yang berdiam nih tak da makna ke? diam nih membawa sejuta satu makna yang tuan punya badan jer yang mengetahuinya...

nenek2 atok2 kita penah kata.. diam-diam ubi berisi.. diam-diam besi berkarat.. kan3??

diam tu banyak alasan...
meh aku senaraikan sikit .... 

1.diam semula jadi...

contoh.. ko baru sampai kl.. then ko ringan mulut tanya lah kat sorang gadis yang duduk kat tepi tembok sambil pegang tisu dalam bekas tuh.. ko tanya penuh hemat...

"awak... nak pergi sungai besi nak kena naik apa yer?"
gadis tuh pandang ko punya kemut2 muka nya... tetiba gadis tuh bersuara kuat tanpa ko dapat paham dengan jelas apa yang nak disampaikan...
rupanya gadis tu seorang yang bisu...
so tu la diam semula jadi...









macina hana?? erkk


2.diam terpaksa
bila ko balik kampung.. bila mak-mak tengah pompang2 kat bawah pokok rambutan.. ko tak boleh menyampuk sebab sejak dari rumah lagi telah diberi warning oleh mak ko supaya duduk diam sahaja jangan menyampuk bila orang tua bercakap.... katanya itu tak beradab namanya .. padahal banyak idea dan hujah2 bernas korang nak sampaikan kat mak-makcik korang .. kan3??













3. diam bodoh
yang nih aku rasa hampir semua yang baca entri nih buat.. terutama waktu zaman belajar...
bila selesai je cikgu mengajar... cikgu mesti tanya...
"okeh.. kelas!! awak semua faham apa yang kita belajar hari nih?"
padahal.. xda la paham banyak pun.. dalam kepala nak tanya macam2..
sebabkan nafsu kantin memuncak..
dan sebab waktu rehat dah berlalu 5 minit yang lalu..
maka seluruh rakyat kelas pun jerit reramai...
"faham cikgu!!"












kan3????


lagi satu.. kalau kita dengan member2 membincang sesuatu perkara ... tapi kita tak berapa tahu pun benda yang dibincangkan ... lebih baik kita berdiam.. sebab kalau kita nak jugak kasi pendapat.. takut nanti menunjukkan kebodohan sendiri pulak kan..so lebih baik diam sahaja...

4.diam malas
ko sebenarnya seorang yang berfikiran jauh.. bernas penuh dengan idea yang boleh mengubah dunia.. tapi tu la masalah .. penyakit yang takda ubat kat mana2 hospital.. penyakit MALAS...
bukan nya korang takda idea.. tapi malas.. lepas tu korang set otak korang.. kalau korang bentangkan idea korang.. then orang semua suka.. maka korang kena tanggung tanggungjawab tuk jayakan apa yang di ideakan oleh korang tuh.. erkkk... tak patut kot...
selalunya kita akan dengar banyak alasan.. paling femes .. "takda mood"

5.diam marah..
yang ni ada positif ada negatifnya..
kalau dalam situasi pergaduhan.. lebih baik berdiam.. kerana ini mugkin boleh megelakkan berlakunya lebih panjang perbalahan tuh
tapi negativenya. bila perasaan marah tuh dipendam sampai mampat kat dalam kepala.. nih akan memburukkan diri sendiri dan orang sekeliling.. ye la.. kepala boleh pening2..sakit jantung..darah tinggi.. mode pun macam haram..

so diam marah nih bergantung jugak pada situasi...

6.diam merajuk
aku ambik contoh dalam kehidupan aku sebagai pelajar ek..
contoh kita dalam satu kumpulan kecil ada la dalam 5 ,6 orang.. so tugasan memerlukan kita untuk membuahkan satu idea.. dan perlu dibentangkan kepada lecture... so before tuh kena lah lantik ketua..
so bila dah ketua nih malangnya dapat lah seorang yang konon bernas habis.. tak kasi can langsung ahli lain nak kasi pendapat...
last2.. member lain.. cakap
"lebih baik diam jer...kalau aku usul pendapat pun tak guna.. dia saja yang betul.. lebih baik diam je. tengok apa yang dia boleh buat"

7.diam khianat..

ni yang paling aku tak suka kot..
bukan senang nak jelaskan pasal spesis diam nih... meh aku kasi situasi..

konon aku dah bertunang.. then tengah aku shopping2 aku terserempak dengan tunang aku bersama dengan awek cukup hot abis..
"wohh.. juling mata makcik tengok nak oi"*ayat nih nak gambar betapa hotnya awek tuh..

aku pon datang tegor tanya siapakah awek itu.,. wohh.. si tunang pun cakap la.. tu member ofis dia..
tapi malangnya si awek tuh duk diam je..

selalunya orang jahat nih tidak akan berusaha untuk menerangkan duduk perkara sebenar...sebalik nya..buat dek je..
padahal kalau dia buka mulut mengatakan duduk pekara sebenar.. kan mudah kan3??














8.diam efektif..
diam nih.. memang macam pepatah.. diam2 ubi berisi..
>mengambil masa untuk befikir sebelum berkata-kata.. kekadang berkata dengan spontan pun tak berapa nak elok.. mungkin spontan lebih berunsur emosi semata.. ye x?

berfikir sebelum meluahkan kata-kat banyak positifnya.. boleh menjaga hubungan siratulrahim..
diam untuk berfikir.. diam untuk ketenangan dan diam untuk kebaikkan...

















KORANG NIH PENDIAM KE? YE KE? SO KORANG PENDIAM PUAK MANA?


DAN KORANG KOMPEM LA DIKELILINGI ORANG PENDIAM NIH...

JOM STORY SIKIT!!!


diolah semula oleh aku..
sumber:solusi..hj zainuddin ali..

10 comments:

nur 'afifah :) said...

aku tau..aku la yg paling pendiam dlm bilik..kan..??kan..??haha..asyik dengar ko bebel je tiap-tiap hr..! haha..~ dah 2..bila dua2 diamm..bru perasan.. "eh..dah ttdo..ko ngigau rupanya td.." hahaha..~ rindu ko la berb.! eh..... haha..~ +____+

NS said...

alamak! cam terkene je.. hahaha
=D

cik-terompah said...

pah.. ko suka kantoikan aku kan..
hahaha... aku menang weh!! ko rindu aku!! yes!!

lavender harum wangi said...

diam efektif.. ahahahaha... :D

SophRoSyNe @ cik giRang said...

cik giRang diam no 2,3,4,5,6 dan 8.. hehehe

tp diam no 5 tu kadang-kadang.. diam no 4 tu jarang-jarang..hahaha (^_~)

nur 'afifah :) said...

menang mende nya..??haha...tak daknya aku nak rindu ko.! bwerk.! :P

cik helena said...

CIKHEL KALAU MARAH MEMANG DIAN :)

cik-terompah said...

@NS:terkene kat puak mana?
@lavender harum wangi: woh.. tabik sama lu la..
@cikgirang:wohh.. lu memang superb pemdiam.. banyak gak puak lu rembat..
@pah:erk.. baik baca balik komen ko tuh..
@cik helena:tu yg sebaiknya..

Kuwe said...

aku diam jenis malas nak bergaul. kahkah. lebih senang kira. diam orang poyo. orang tanya orang tegur baru kita jawab. kahkah.

eh. kau member awien eh?

Seizer said...

diam no 2 tu paling regular

tinggal jejak je.. jangan kentut!!!