Followers

Wednesday, December 22, 2010

apabila kita berbeza pendapat

memang payah kalau berada dalam situasi macam ni ..
tapi memang adat la kalau berbeza pendapat..
bagi aku la kan...

"pendapat harus didengar.. bukan diperlekehkan"

walau kita rasa kita punya pendapat tu lagi superb .. releven .. dari member2 kita.. apa salahnya.. kita dengar dulu apa yang mereka nak sampaikan.. tak salah kan.. tak susah pun.. just dengar..

kekadang hati kita nih terasa gatal benar untuk menunjukkan kesuperb-an pendapat kita dan membongkar kelemahan orang lain..

sedar tak sedar sebenarnya kita nih sedang melorangkan jalan untuk permusuhan..

senang cerita.. jangan perlekehkan pendapat orang lain.. cari altenatif lain.. contoh berbincang..
tapi kalau bincang tu biarlah secara baik.. jangan la cara bincang .. macam nak mintak penumbuk ...kan3...












sekian... ni pendapat aku la....
ada rupa nak mintak penumbuk x??


p/s:hari nih adik aku bakal dapat result pmr.. dari tadi masuk keluar toilet.. risau punya pasal... hahaha

10 comments:

manna_salwa said...

salam,

pendpt org mmg la len2.. so, dgr je.. nk trime or x tu, timbng la sendri bek2 kan..

adek sy pun nk amek result..

aman bahgie je die tu..

neway, tQ singgah blog sy ea..

ase nk follow awk ni.. sy follow ea.

A.K♥ said...

Pendapat yang berbeza menunjukkan tahap pemikiran berbeza! :)

P/S: Good luck untuk adik awak ya! :D

REPUBLIKN9 said...

Salam kenal, thanks sudi datang blog gua :)

hmm manusia memang ade macam2 pendapat, variety of view ni bagi gua satu perkara yang penting dan menghilangkan kebosanan especially dlm discussion...xde la boring nak discuss ape2 coz macam2 pendapat kite bleh dengar... tapi kalo manusia yg jenis tak nak dengar pendapat orang lain, Gua bagi kaki je...

Yan said...

salam klu akak.. kadang2 akak diam je malas nak bertekak

jemput ke blog akak
undi anak akak ye
http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html

IzatyMardziah said...

lain orang..
lain pendapat..
lain pemahaman..
lain kematangan...
lain pengalaman...

So, dengar pendapat orang lain untuk jadikannya sebagai landasan kita dalam membuat apa2 keputusan :)
* even pndpt dye mcm budak2 kecik :p

mat dan mina said...

kdg2 de jenis org xleh terima lngsung pndpat org laen......konon2 diri sndiri dh perfect la tu...hehehe

tigrismalaya said...

yer betul..
setiap pendapat perlu diperdengarkan da didengari..yang menilai/menimbang/memilih terpulang pada individu..yang penting, dgr dulu ape dia kata..

TheChekJah said...

rambut sama hitam hati lain-lain. tp kalau yang tak ada rambut macammana?? lagi pon zaman sekarang tak semua rambut hitam. so.. kalau semua ada pendapat yg sama, tak meriah la dunia..

A.D.A.M. said...

hehe. ckp kena elok2 kan. Tp, kdg2 susah gak. haish

Kuwe said...

berbincang? HAHA. celah mana nak bincang. selalunya time beza pendapat ni, mesti time tu tengah emosi jugak.

pmr adik ada macam akak?

tinggal jejak je.. jangan kentut!!!