Followers

Thursday, March 17, 2011

sila tanya diri sendiri.. "aku ni okey ke tidak?"

hati kita ni terbahagi kepada 2.. HATI KECIL.. HATI BESAR

tapi perlu ingat hati kecil tu la yang selalu benar.. yang ikhlas menjawab.. telus untuk menceritakan perasaan sebenar kita.,,
tapi hati besar tu la yang selalu berbohong.. yang selalu berbangga,,  yang selalu berdolak dalih.. contoh..
pernah tak korang dipuji? pernah kan? sila jangan tipu.. (aku lepuk kang!!)
mesti korang kembang kan.. sifat kembang tu sebenarnya datang dari  hati besar kita.. 
dan kemudian ada tak korang terfikir.. 

"dia puji aku tu ikhlas kah? padahal aku ni biasa ja.."
pernah kan? so itulah hati kecil kita...


pernah tak korang semua tanya diri korang sendiri..
tanya kepada si hati kecil...

"aku ni okey ke tidak?"
"betulkah aku okeh?"

dari jawapan si hati kecil. itu lah baru lah kita tau apa yang sebenarnya membelenggu diri kita sekarang.. positif atau negatif? you choose..

-sebab orang kalau tengok kita mesti akan jangkakan kita okey.. tapi sebenarnya.. betulkah kita ni okey?

*letih gua tanya diri gua.. "gua okey ke x?" tapi silent je hati kecil gua nih.. tandanya apa? natural kah?


*disebabkan budak2 kelas gua menganjing aku punya blog.. so gua punya entri kali nih.. ilmiah tak?? 
kalau ada duk nganjing.. .. memang gua nak kene piat la hidung sesekoq kan..

entri ni idea dari buku motivasi yang gua baca tadi.. 
"wow.. gua baca buku motivasi:"<< ni hati besar gua cakap>> (--")

15 comments:

Anonymous said...

huhuhu
act merendah diri
is better cik terompah tp
jgn terlalu merendah diri

mahirahnazlim said...

' aku oke ke ?' bertanya diri sendiri

mcm tak jer huhu ;p

putERi-kAtEk said...

kecik besar kecik besar...

hahaha. eh, ok ke tak ni.hahahhaa

salam kenalan!!!

HATYCIKNUURUL said...

salam,.
entri yg bgus,.lame dh xbce bku ilmiah,.hehe,.spe la yg duk nganjing tu ek,.diorg hati besar sgt kot,.hehe,.

storyfromme said...

la...nape pulak blog ne kene bahan?ape salah blog ne? :)

cik-terompah said...

anonymous: tgh fikir..

mahirahnazlim : tu la tuh.. ayoo..

puteri katek :hai awak!! yoo

hatyciknurul: dah 2 hari duk nganjing.. ayoo

storyfromme: tah la .. sian kat blog nih.. :(

lini hasnan said...

:)
ok ke aku tulis blog ni? ke ada yang menyampah?kihkih..salam kenal cik terompah!

Woofer Storm said...

siapa tak suka dipuji..tapi jgn melmbg sngt bila dipuji,takut mkn diri,,,heeee

Alwani Raihan said...

BLOG NI TAK BERSALAH HARAP MAKLUM.

nak gado pegi court la weyyy lawan sepak takraw haha ok soryy gurau je.

Lek lekkk jgn mudah menyerah kalah, okay tak okay kita sedar siapa diri kita nd ape yg kita blh buat trmasuklah mnulis blog ni. bukan sume boleh buat :) (yeke?)

Hanafi WangZi said...

ya, saye stuju entry ni memang ilmiah. hati kecil hati besar. dlm erti kate lain, hati kecil tuh pengaruh syaitonnirojim tuh. yg hati besar pertimbangan waras kita? hihi

salemaziz said...

hati besa: aku pon ade buku ilmiah!!
hati kecik: da 5bulan beli pun xabes2 bace lagi..huhu

:: Nonoy :: said...

waohhh~ bila dah hbs baca!

aku nie ok ke?

haha ;D

gud entry ! xyah pk sal org len. ;)

░♥si lampu neon♥░ said...

okeh okeh...mesti berkeyakinan tinggi =)



Jemput3x…hehehe..
# (Silampuneon dah Grad !) Gambar Konvokesyen PISMP 2011- Part 1#
# Berhenti Siar Iklan Heartbeat !#
# Buffered Earnings, AirAsiaX New Zealand (India).#

i am S!L4H.. said...

mmg selalu tnye hati kecil. hati tu la tmpt diri sndri nk bermonolog.

akhirnye buat kesimpulan sendiri. erkk~

cik-terompah said...

lini: x semua suka kita lini...
woofer:betul.. kdg2 puji tu x ikhlas pun..
alwani:haha.. suka la kat ko!! ni yg syg nih.. thanks.. biasa la tuh. ad suka .. ad tak.. redha je..

hanafi: ya.. betul la tuh.. Alhamdulillah...
salemaizz: haha.. contoh yg cambest!
nonoy:thanks.. tp x tau la.. kdg2 kene pikir jugak..
si lampu neon: betul!!
silah: hati tu sntiasa bersama kita.,.

tinggal jejak je.. jangan kentut!!!