Followers

Sunday, June 20, 2010

mansuhkan UPSR dan PMR?

BACA SEPENUHNYA DI SINI

korang rasa patut tak??
aku rasa macam tak patut.. bukan apa.. cuba bayangkan selama 11 tahun kita belajar dan student hanya akan perlu ambil exam waktu tahun akhir di dunia persekolahan.. kalau aku masih seorang pelajar sekolah.. aku akan duk relax jer melayari dunia remaja yang penuh warna warni tanpa risaukan pasal SPM.. time 2 tahun sebelum exam atau 6 bulan sebelum exam baru la aku pulun habis2.. bahagia nya...


tak rasa ke gejala ponteng, masalh disiplin makin meningkat.. kurang2 kalau adanya upsr ataupun pmr nih.. boleh la para guru atau sesiapa pun nasihatkan..


"ko tau tak upsrp/pmr dah nak dekat, jangan gi cybercafe melepak memanjang!!, balik umah study.!!"
tak pon...

"upsr tuh penting.. nak tentukan kita boleh pergi mrsm ataupon sbp...kurang2 kat sana cerah sikit masa depan.. cita2 adik nak jadi angkasawan kan.."

opss.. aku tertanya2.. macam mana lah pemilihan pelajar tuk masuk sekolah asrama penuh nanti?? ye la setahu aku kalau nak masuk sana kene tengok result exam kan...
takkan la nak mansuhkan...

nanti bila kita dah besar.. bila jumpa balik.. akan hilanglah sedikit nolstalgia pasal zaman sekolah kalau hilangnya peperiksaan besar ini..

lagi satu.. industri tuisyen akan malap kerana pelajar2 akan ambik tuisyen 6 bulan sebelum exm...
bayangkan berapa byk la kerugian yang berlaku..

tapi kerajaan ada sebab sendiri untuk memansuhkan peperiksaan ni,.. sebab mentaliti kita sebagai pelajar mahupun ibu ataupun guru.. kita pergi sekolah untuk belajar.. belajar tuk lulus exam dengan cemerlang.. tulah faktanya.. kita berlumba2 tuk jadi yang terbaik.. sihat apa... ye x??

ps: nasib baik aku dah habis belajar kat sekolah..
nih pengerusi kelab kejuruteaan balik lambat hari nih.. katanya ada treasure hunt,,, ketua kene tunjuk muka sekali sekala.. hahhaha (--")

3 comments:

IzatyMardziah said...

xpatut.. xpatut...
nanty asyik dok goyang kaki je.. xde cabaran langsung kat alam sekolah.
beside, kata nk lhirkan pljr yg kreatif, inovatif.. apa lgi ea ?? bila tak de big exam, takde la ktkutan dlm dri pljr utk d jdikan cbrn antra satu sma lain agar mnjdi lbh baik..

Sekian Terima Kasih
Drpd, CIKGU IZATY... he3... ^^

Anonymous said...

cisss ... pengerusi mmg kene tunjuk muke ... klu x nnti org bwh x hormat lak ... hahahaha

terompah puaka said...

ckgu zaty: tuan pengetua setuju sgt dgn ulasan yag bernas itu..
ngah: ko mmg poyo..

tinggal jejak je.. jangan kentut!!!