Followers

Monday, August 30, 2010

macam nih ke pendirian anak lepas merdeka...

aku bukan nak aibkan sesiapa... tapi nih berdasarkan status classmate aku... sebab aku tak nak emosional terlebih untuk nak dedahkan kat orang yang beliau nih gitu gini.... aku sekadar nak kongsi pendapat dengan korang pasal mentaliti anak lepas merdeka nih...

nih status fb classmate aku tuh...

"shit... kecewa x der bga api kat MBMB for merdeka celebration.come on man.dun let ramadhan be a restriction to celebrate dis peaceful country. merdeka is not about politics. it's about passion of having an independent country. ade plak kereta yg xder bendera.come on man wtf.tau habis blajar-keje-buat anak-n mati.u dun fking care bout ur country.u r welcome to move ur ass out from this country.....

pendapat aku....

memang patut pun kat mbmb tuh takde bunga api ke konsert ke apa.. sebab kita tau sekarang ni kn bulan puasa.. even maybe ko x terawih ke tadarus .. tapi ko kene hormat bulan puasa sedangkan ko tuh orang melayu yang lahir2 dah bercop islam.. tapi kenapa ko nak mempersoalkan pasal tuh.. patut ko bersyukur sebab xde yer bende lagha tuh semua yang boleh membuatkan kita lalai...

merdeka is not about politics.. tapi apa kene mengene dengan bunga api tu beb?? keanak-anakkan la.. kalau jiwa ko jiwa enjoy.. ko gi la duk luar malaysia nih.. aci x??

mentaliti oh mentaliti...

lagi satu pasal bendera kat kereta tuh.. memang la sekarang nih makin ramai yang tak buat gitu dah.. tapi jangan la sebab itu ko cakap x patriotik.. jiwa patriotik tuh boleh diterjemaahkan dalam pelbagai bentuk..

kalau aku... aku dah tanam dalam diri.. sebagai seorang student.. kalau boleh aku tak nak lewat kelas.. ponteng kelas insyaAllah aku nak elakkan...kalau dalam grouping pulok... biarlah aku jugak yang menyumbang keringat atau idea sama... bukan yer jadi sleeping patner.. 

sebab bagi aku ... kita kene bina jati diri sejak dari bawah lagi sebab apa yang kita lakukan sekarang akan kita bawa ke alam pekerjaan... kalau sekarang ko rajin datang lambat .. no wonder la time keje nanti pukul 12 baru nampak batang hidung... jangan ko kasi alasan yang sama ko buat kat lecture dulu dengan bos tempat ko kerja...kurang2 lecture tolok markah ko.. tapi bos.. buang keje terus...

aku bukan nak pangkah ko tapi aci tak aku cakap aku ank pangkah status ko??

aku rasa sepanjang 3 sem nih.. aku even dak2 lain dah kenal benar dengan perangai memasing..

datang lambat la ... sleeping patner... tak buat assigment.. de yang datang bawak kunci moto je.. kertas sekeping pun x nampak.. adoi.. kalau datang setakat nak tunjuk muka sambil sain attendent.. kejadah??

nih ke anak lepas merdeka..


aku tak cakap semua.. tapi sesetengahnya ....aku cakap bedasarkan apa yang aku nampak...

sebab aku pun lahir lepas merdeka....


kepada tuan punya status.. sorry beb.. aku pinjam ayat status ko.... kalau terasa.. meh la jumpa aku.. aku no hal je....

 aku tengok status fb dak2 lain semua cerita positive pasal merdeka.. bagos2 hoply.. biarlah berkekalan..

terompah: jiwa ko pika cepat bena emo kan.. kang orang pangkah ko camne?

pika: terima dengan hati yang terbuka.. biarlah pangkah secara membina kan..

mangkuk ayun punya mat rempit

weh.. aku tengah layan tutorial solid mechanic yang senang dia tahap jely fish  nih.. de ke patut mat2 rempit yang bawa motor  agak bunyi macam mesin rumput pakcik samat...
brommmmmmmmm.....
kat depan pangsapuri aku nih.. ayoooo...

rasa macam nak campak masuk motor dorang dalam laut selat nun hah..

agak2 kalau nak sambut merdeka tuh bia la dilakukan secara beriman.. lagi2 bulan puasa nih...aku cadangkan.. ko pergilah kat masjid utem.. malam nih ada kiamulai... kan berfaedah tuh.. ataupun kalau x mampu gak.. tolonglah pergi jauh2 bawak motor tuh jauh dari bunga raya nih.. aku tak tahan weh...

aku jengok kat tingkap.. mau usha la pe jenis moto yang maha kuat bunyi dia tuh.. alahai.. rupenye...



kawan aku cakap kat jepun dah letak kat muzium dah..

insaflah wahai warga harapan bangsa!!!

kepada seluruh rakyat tak kira bangsa.. tak kira la bapak ko orang india mak ko orang melayu campur cina ke.. kalau kome sume lahir kat Malaysia...

aku ucapkan SELAMAT HARI MERDEKA...
pika:apsal dari tahun ketahun.. jumlah orang yang kibar jalur gemilang makin bekurang??

















jiwa merdeka tak aku...???.

aku lahir lepas merdeka.. so aku bangga jadi rakyat malaysia...

Saturday, August 28, 2010

cara nak simpan "secret love "...

"aku minat kat sorang mamat nih.. tapi macam mana nak luahkan ... kang cakap kat orang lain.. kene bahan pulok.."
"ishh.. mamat nih macam minat kat aku.. tapi apsal dia blablablabla......"


ini contoh kata2 hati...

eceeehhh....
kalau nak tulis diary.. macam tak releven.. di buat mak ayah baca.. tak pasal2 kene kawin awal 5 tahun.. kene lebel gatal pulok... hehhe..
tak pasal2 kene ceramah tak tentu arah segala.. susah kan...


so.. aku suggest link nih kat korang...

SECRET antara kita~~~




pe kene mengene baby nih dengan cerita diatas...
pika: xde kene mengene.. saje je ketepek kat sini sebab aku rasa terseksa tengok baby comel tuh.. oh mama!! keluarkan baby tuh dari situ... ayoooo









terompah:kalau sapa dah try.. aku simpan rahsia korang... serius.. kalau nak luahkan kata aku pun.. i orait jer..
sebb kawan aku penah cakap.. luahkan perasaan pada orang yang tak dikenali lebih better dri bagitau yang dah kenal tuh.. hehe..

dirogol saudara kandung sendiri..

nauzubillah.. mintak dijauhkanlah segala benda buruk nih.. aku selak2 sat METRO hari nih.. dan sangat tertarik dengan cerita nih.. tapi sebenarnya cerita nih bukan sesuatu yang baru.. just aku rasa macam nak cakap kat sini pasal benda nih...

kalau diperhatikan.. sebenarnya kes2 rogol.. cabul... dera... kebanyakkan pesalahnya terdiri daripada orang yang hampir dengan kita.. yang mempunyai pertalian hubungan.. contohnya.. banyak kat dada akhbar tuh..tulis..
"atuk rogal cucu"
"ayah sumbangmahram...
"abang rogol adik sendiri..

oh.. aku trauma dengan benda2 nih...

kalau ikutkan cerita yang aku baca.. abang dia adalah seorang penagih dadah.. bapak dia jugak gitu pemabuk.. mereka dah kematian ibu.. adui kesian mereka..
yang abang nih pun.. kenapa lah dirogol adik sendiri.. darah daging sendiri pulok tuh...
kok ye pun ko nak kumpul dosa.. pegi la buat dengan pelacur ke maknyah ke.. dorang tuh memang sukarela..


ada yang pekenan??
hambik ko..

terompah:aku benci lelaki begini... insaflah.. jangan biarkan nafsu memakan diri sendiri sampai darah daging sendiri nak ko makan..

Friday, August 27, 2010

zaman kecil waktu tanpa tekanan

aku pernah post pasal zaman aku kecik2.. walaupun aku tengah busy.. tapi aku nak jugak edit sesikit ...

layan lah..
malu pun ada gak nih...
poyo jer lebih...

video


bila usia makin menginjak dewasa.. baru aku sedar yang zaman kanak2 lah yang paling seronok.. dulu.. bila aku masih bersekolah.. selalu lepak dengan member2 merenung masa depan..
konon bila besar tak yah pikir pasal study exam segala... hanya enjoy.. tapi yang sebenarnya.. time bila dah besarlah hidup kita makin banyak masalah.. tanggungjawab makin bertambah.. kene banyak berfikir.. mana nak fikir pasal diri sendiri..mak ayah.. kalau yang berawek atau berpakwe.. nak pikir pasal dorang dah satu kitab dah..mana nak layan rajukla.. duit topup lagi.. macam2.. kan dah terbukti yang waktu kecil adalah waktu heaven kat dunia nih.. just enjoy your life... mak ayah sedia ada kat sebelah kita.. merajuk kita.. lapar dahaga.. kita akan sentiasa rasa mereka ada bersama kita...
tapi bila kita dah besar nih.. kita dah tak boleh nak harapkan mereka.. kita kene fikir macam mana nak jaga mereka pula.. jaga perasaan.. makan minum seperti mana mereka jaga kita masa kecil. ye x..
so tanggung jawab tu makin lama makin bertambah... kalau nak cerita pasal tanggungjawab aku rasa esok lusa pun tak habis lagi..
kepada adik2 semua.. kalau korang cakap waktu teenager nih adalah waktu paling sukar paling tak best. korang salah sama sekali. sebabnya semakin korang menginjak dewasa semakin sulit liku2 hidup korang.. time sekolah just fikir untuk belajar jer..kejar cita2...cari target korang.. tanya diri..
"untuk apa aku buat semua ni?"
"lepas nih aku akan ke mana?"
 korang tak yah pikir duit.. makan .. balik rumah dah ada depan meja.. jadi syukuri lah masa teenager korang...

pika:aku rindu zaman remaja.. rindu mau duk dalam dewan peperiksaan kat sekolah.. rindu tengok cikgu semangat mengajar sampai jadi faham. ye la kat U nih sekali kasi lecture.. ko paham ke tak.. lain cite .. bila sampai quiz test.. jawab .. segalanya kita kene usaha sendiri...

Tuesday, August 24, 2010

perasan bila assigment bergrouping..

apa perasaan korang bila lecture kasi assigment .. buat dalam group.. dan ahli dia .. lecture dah tetapkan.. so nak tak nak rembat jer la..
kalau semua ahli kasi usaha untuk buat benda jadah tuh tak pe la jugak.. takde la sesusah aku nak membebel dekat sini kan..
tapi bende jadi sebaliknya kat aku..
bukan semua macam tu.. agree..
tapi bila dah dapat group yang hanya untuk letak nama kat cover page tanpa ada satu pun binatang haram yang dia buat.. sapa yang tak sakit hati.. kalau ikut hati mau jer aku delete dia dari dalam list .. tapi tak sampai hati pulok..

aku jadi tension... setensen bila kereta aku hilang dari pandangan mata.. aduhai..
wahai kengkawan segrouping.. jom la kita sama2 berganding bahu untuk menbuat report dan segalanya.. aku dah letih nih oiii........

Saturday, August 21, 2010

kita mesti belajar dari pengalaman...

pengalaman mengajar kita .. betul tak?? memang pun..
semalam.. first time aku balik drive kereta mau balik rumah... ajak lah kengkawan follow sekali.. alang2 tu esok plan la shopping raya kat masjid jamek.. wallah...
petang lepas asar kami gerak lah...

bila dah lepas susur keluar seremban tuh.. tetiba  zaty(beliau duduk depan) tegur...
"eh.. radio aku dah tutup.. apsal bunyi dia macam semacam jer.."
aku pun dah start cuak.. usha... temperature,,


(ini bukan rupe kete aku punye meter.,. ihsan dari pakcik google.. hehehe...
panic punya pasal.. x sempat nak ambik gambo...)

omaghhhaiii,,,, dah abis tahap kaler merah dah meter temperature tuh.. terus aku tanpa was2 kasi signal ketepi..
berhenti... terus nyala lampu kecemasan.. turun tengok kereta dah berasap sakan.. adoii... cuak tahap maximum dah.. muka aku dah pucat.. terus call ayah..
ayah suruh cool down.. suruh isi air .. aku check punyalah beria.. akhirnya aku dapat la define pe masalh kereta tuh..
rupanya hos bocor... ayooo.... mana datang hos kat tengah2 highway tuh... memang kene wajib tukar hos tuh.. xleh nak buat pe dah...nak call plus pun aku x tau no.. telefon yang de kat tepi jalan tu pun aku tak nampak... camne???
kereta lori buat maraton hon menghon kami kat tepi jalan tuh...
tetiba ada kete biru berhenti tepi jalan tu jugak.. kitorang dah seram panas dah.. aduss teringat macam2 cerita .. pe la mamat nih nak kan..
dia datang..tanya,.,
"pe masalh kete nih.."
"hos bocor la "
"ohhh"
sambil check2 ...
"air pun dah kering nih.. kene refill nih.."
aku hulur kat dia satu tong air...
"hoh.. mana dapat nih"
muka macam terkejut semacam jer...
"memang de dalam kereta"
"nasib baik ada"
fuhhh.... aku tarik nafas kurang lega....
"urm..aku budak utem... tadi aku de je kat belakang kereta korang nih...aku tengok stiker utem.. korang berhenti.. macam de prob jer.. so sebab ko dak utem.. then aku tengok xde sapa nak berhenti tolong.. aku berhentilah.. aku tak boelh la tengok kengkawan dalam susah nih"
(panjang lebar cerita beliau ni)
perasaan:undefine)

kemudian makin banyak pulok kereta berhenti... tahap risau kami makin kemuncak..
mula de mechnic india..pastu 2 orang mamat ngaku peronda plus...
then mat utem nih tanya lah..
"xde stiker plus pun kat kete ko"
mamat tuh buat muka tak kene jer..
haiyakkk... sah tak boleh percaya..
thanks mat utem...

atas nasihat mat utem tuh...
"weh.. aku rasa better ko bawak kete nih pelahan2 sampai kat r n r seremban.. sebab rnr tuh tak sampai 4 km pun... sebab aku takut kalau ko stay kat sini lelama... makin ramai yang pakat berhenti kat tepi jalan nih..xpe la.. aku follow ko dari belakang.."
aku pun pikir gitu gak.. kang lelama kat sini mau jalan tuh jam gara2 tengok gadis2 nih duk tepi jalan.. apakan daya kan.. terasa macam artis la pulok.. siap kene hujan hon lagi .. glabah tul.. mat utem cakap... kalau lori hon tu memang komam...
aku:ohhh...

maghrib pun makin hampir.. tapi ayah still on d way... mat utem lagak macam nak teman kami sampai ayah aku sampai..
aku siap suruh dia balik lagi...tak sampai hati aku nak berbudi dengan orang lelama nih.. aduiii...
sempat la aku beborak dengan dia..
"apsal tak penah nampak pun kat kampus.."
"kelas aku banyak kat durian tunggal"
"oh.. kami kat fasa b.. patut la.."
"nanti jumpa tetegor la.."
"insyaAllah.."
sejak dari itu.. aku mengajak rerakan yang lain ...
"weh bila jumpa si syed tuh senyum au.."
(time nih dah tau nama dah...)
zaty:xkan nak julur lidah pulok...
"hahahahhahaha"
ngok.. kan dah kene sebijik...

last... ayah aku sampai jugak...
fuhh... muka lega giler lah...
settle masalh...
eh.. tetiba ..
"ala.. asal tak ambik gambar barang 1, 2 time tengah panic tadi"
"ai.. macam ada perasaan pulok time tuh kan.."
"urmm ye tak ye pulok..."

tapi xpe.. time bapak aku tengah pomen kete.. sempat gak la aku ambik sekeping dua..













time nih tengah bukak puasa... ingat dapat lah buka pose dengan roti jala cicah kari.. siap nasi dengan daging salai gulai masak lemak cili api fevret aku.. malangnya.. (--") dengan berlandaskan air kosong dengan pau kacang.. aku telan kan jer...















bapak aku macam tau2 jer aku macam seram ruam nak bawak en wira tuh.. so aku bawak la en xoxo...
hehehe....

aku follow la en wira dri belakang...
finally aku sampai la jugak rumah..
setelah pelbagai dugaan yang berjaya kami tempuh...
(ewahhh.. nih ayat poyo)

fau : aku tekad nanti kalau aku de kereta,, aku nak bawak spare hos... minyak itam.. air... cermin kete.. takut pecah tengah jalan ke pe.. kalau boleh.. enjin spare,.,. in case pe2 jadi..
pika: baik ko bawak spare kete sebijik fau... haiyakkkk....
kepada nurafifah: sorry la yang.. aku bukan x nak text ko.. tapi kedit aku tinggal .. rm 0.01 sen jer.. sian kan.. xpe.. nanti kita story morry macam bese yer...

Friday, August 20, 2010

tuah mr cinderella...

macam mana perasaannya.. bila seorang nelayan dapat bini anak jutawan dunia...
ala- ala kisah cenderella versi lelaki la.. memang untung sangat..
lagi2 bila mak bapak gegirl tuh pun restu.. memang bahagia la hidup..
aku baca kat KOSMO tadi..


"LONDON - Nasib seorang nelayan yang hidup amat sederhana dari Dartmouth, Devon, Britain, Guy Barnett berubah serta-merta apabila dia bertemu jodoh dengan anak perempuan seorang individu yang merupakan antara paling kaya di dunia di Kanada, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebelum meninggalkan kampung halamannya di Devon, Barnett bertugas membawa pelancong untuk menangkap ikan tenggiri di atas sebuah bot kecil berusia 80 tahun......."

pika:rezeki manusia lain2.. bersyukur dengan apa yang ada.. setiap yang berlaku pasti ada hikmahyer..
semoga guy barnett bahagia bersama isteri...
jangan lupa daratan udah la...

cebisanterompah: kepada dmc-ian.. jangan tension... buat pelan2 na solid mechanic tuh...

Wednesday, August 18, 2010

air kencing orang malaysia lebih tajam dari pisau cukur

kalau aku cakap kat budak 6 tahun kompem aku kene kondem dengan dorang.. mana datangnya air kencing tu tajam..ye x..tak penah ada kecederaan pun bila buang air kencing.. tu kata mereka...tapi..ko percaya ke tak??
percaya lah...
layan dulu gambar-gambar nih...











dah percaya belum nih...
benda nih fakta...
walau kencing orang malaysia nih manis-manis.. tapi tajam dia boleh potong kaki oiii....
cuba lah pergi kat warung mamak tuh.. teh tarik dia memang umphhh lah.. manis dia mak datuk.. haiyakkk...

tajuk entri nih dipetik oleh lecture kelab pidato aku.. petang tadi.. aku loading 2 second tuk paham.. oh.. dalam sungguh maksudnya...


















hehhe... Datuk kasi lecture aku sempat mengsnap gambar beliau...
(abaikan pc itu)


















banyak jugak la pengetahuan bila duduk dalam kelas beliau nih.. yang wajib ada ialah.. setiap kali hampir nak abis kelas.. mesti ada something senamam baru yang dia ajar.. waktu first2 aku masuk.. beliau ajar cara penafasan yang baik... pastu cara mengeliat.. cara melepaskan stress.. oh.. hilang jugak lah lenguh2 seharian di lab hari nih...
aku diana dengan mie.. kena bercakap spontan kat depan.. haiyak.. zaty terselamat!! tak aci!!

pika:esok ada test dinamik.. 
terompah:gelabah pulok time nih la ko nak update ...
pika: (--")

Tuesday, August 17, 2010

please silent your handphone...

oh... aku kronik dengan bunyi telefon bila dia berbunyi tak kena pada masanya.. rasa macam mau hentak kasi penyet itu tuan punya handfon bersama2 dengan handfonnya...


waktu paling kronik aku rasa ialah waktu solat di surau atau di masjid... kalau yer pun anda seorang bisnesman ke atau kok The Very Important Person ke pe... kalau kita nak mengadap Tuhan biarlah kita buat dengan sepenuh hati.. lupakan seketika hal dunia.. nih bila tetiba time ko tengah solat.. tetiba bunyi pulak handphone tuh.. bukan ko sorang jer yang mungkin akan hilang khusyuk... malah mungkin satu saf atau mungkin pak imam pun boleh hilang khusyuk memikirkan malaun mana lah yang hampeh tak letak silent mood fon tuh...

nak jadi cerita .. tengah hari tadi time aku tengah duk istrehat kat dalam surau.. time tuh jemaah bahagian lelaki.. tetiba aku ..eh.. bukan aku sorang tapi seisi surau terdengar satu bunyi... tak salah aku lagu wings... macam sedap jer.. peh.. volume dia.. aku cakap ko.. memang kalau nokia 3310 tuh.. level 5... adoii.... aku agak tuan punya tuh tengah solat la gamaknya.. sebabnya lagu tuh ulang 2 kali gamaknya.. aku pun fikir positive.. mayb sebab dia sedang pose lupa lak nak buat silent mode..


lagi satu situasi yang aku rasa macam nak humban laju2 jer handfon tuh bila mana dia bunyi time lecture ataupun time majlis ilmu... amboi... aku tengah khusyukk dengar lecture tengah potpet kat depan tetiba dengar pulok ada bunyik asing lain.. haiyak... kalau mata aku cun bila bab jeling menjeling nih dah lama aku jeling beliau.. bia ada rasa sikit nak bersopan ketika orang tengah menuntut ilmu nih... kok yer pun nak bagitau semua orang ko punya ringtone lagu syakira wakawaka tuh... lepas kelas ko pasang la kekuat...ada aku kesah ke???
ada sekali tuh aku try cuba nasib kasi sound sama beliau...
"weh..ko nih tak reti nak silent fon ke"
"hah??"
"ke ko tak pandai nak cari setting tuk silent fon ko.. aku leh tolong ajarkan.,"
"hahhahaha"
dia gelak jer..
hampeh bebal betul mamat tuh....
sabar pika....

habis sudah waktu membebel aku..
time tuk siapkan assgment....

tinggal jejak je.. jangan kentut!!!